Stránka venovaná najmä chovu chameleónov.

Vitamíny a minerály, UV - žiarenie

05.02.2009 11:33

Vitamíny a minerály:

    V tomto článku by som rád podrobnejšie rozobral význam podávania vitamínov a minerálov Vašim exotickým zverencom.

    Iste väčšina z Vás vie o tom, aký dôležitý je prísun vitamínov, minerálov a vápnika pre chameleóny, ale aj všeobecne pre teráriové zvieratá. Na trhu sa dá zohnať množstvo vitamínových doplnkov ako napr. Reptivite, Sera reptimineral, Roboran a mnoho ďaľších. Avšak zatiaľ som nenatrafil ani na jeden prípravok, ktorý by obsahoval všetky potrebné látky pre zvieratá. Ja používam Reptivite zmiešaný s Biominom H, občas podávam podrvený vitamín C alebo sa ho snažím nahradiť ovocím. Kedže máloktorý chameleón mi zožerie ovocie, väčšinou im podavám drvený Celaskon.

    Najdôležitejší je prísun vápnika a ostatných vitamínov a minerálov hlavne, keď sú zvieratá mladé. Veľa ľudí sa už presvedčilo o tom, že pre nedostatok vápnika dostalo ich zviera rachitídu a podobne. Prejavuje sa to pokrivenými a vykrútenými končatinami, zviera sa nevie prichytiť na konári (chytá sa za prilbu, doškriabáva si bok, nedokáže vystrieť končatiny,...) Najhoršie je však to, že ak zviera už rachitídu má, tak mu niet pomoci. Môžete ho držať pri živote, ale tým pádom máte doma kriplíka, alebo ho dať humánne utratiť, zaobstarať si daľšie a prísne dbať na prísun dôležitých látok. V prípade zvierat z odchytu je dobré dať si urobiť rozbor trusu a na základe tohoto sa zariadiť. Pokiaľ má zviera v truse parazity, treba ho "dopovať" najmä vitamínmi A, B a C, aby si udržalo prirodzenú obranyschopnosť. Samozrejme, je potrené poskytnúť aj ďalšie kroky, aby sa predišlo úhynu zvieraťa.

 

UV - žiarenie:

    Taktiež je veľmi dôležité najmä u mladých zvierat. Uv - žiarenie podporuje trávenie, aktivitu jedincov a podobne. Najdôležitejšie je UV-B žiarenie. Toto vieme zabazpečiť pomocou špeciálnych žiaroviek / žiariviek. Sú to napríklad Repti glo (2,0, 5,0, 8,0, 10,0 UVB), Narva reptilight,... Intenzitu žiarenia si vyberieme podľa toho, odkiaľ náše zviera pochádza. Napríklad pre chameleóny jemenské sa odporúča žiarivka s intenzitou UV-B žiarenie 5,0 - 8,0, to znamená 5-8%. Pre druhy pochádzajúce z lesov (trópov) postačí aj 2,0 žiarenie, pre púštne druhy je to žairenie 8,0 - 10,0. Preto je dobré naštudovať si oblasti výskytu vášho zverenca. U dospelých zvierat toto žiarenie nie je až tak dôležité, ale je dobré keď im ho poskytneme, určite im to neublíži. 

    Pravdupovediac, osobne UV-B ziarivky nepoužívame, ale voči ich použitiu nemáme námietky. Vhodnejšou alternatívou je však počas teplých dní umiestniť chameleóny do nejakej voliéry a dať ich na slnko (samozrejme je vhodné aby mali aj kúsok tieňa). Toto nenahradí žiadna žiarivka s obsahom UV žiarenia a samozrejme je to aj lacnejšie.

    Pri dostatočnom podávaní minerálov a vitamínov v kombinácii s AD3 si myslíme, že nie je nevyhnutné používať žiarivky s obsahom UVb žiarenia.

(c) 2008 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode